Apr 25 2013

Transportstrejken avblåst

Ja, det var verkligen snabba ryck. Känns lite som att våra representanters förhandlingar och lösningar går hand i hand med hur transportbranschen värderar snabbhet i sina leveranser. Resultatet blev alltså att strejken enbart varade en timme. En timme. Det måste vara något sorts rekord på kortast strejk någonsin. Vi är såklart mycket tacksamma för att det gick så snabbt med förhandlingarna, vilken medför att våra leveranser kommer att kunna flyta på, i princip, i vanligt takt, samtidigt som våra kunder kan känna sig trygga när det gäller deras varor.

Vad som kanske är viktigast ändå är att våra chaufförer har fått en helt ny form av anställningstrygghet, och för oss på Nynas Transport är få saker viktigare än att vi har anställda som trivs på sitt arbete och samtidigt inte ska behöva arbeta under hemska förhållanden.

Avtalet som förhandlades fram kommer att gälla över 37 månader och motsvarar det avtal som industrin sedan tidigare tecknat. En stor fråga har varit åkeribranschens användande av bemanningsföretag, som gjort att anställningsvillkoren inte bestäms av företaget i sig, och det nya avtalet är format på ett sådant sätt att det inte ska bli lika lätt att använda sig av bemanningsföretagen, samtidigt som ett vettigt och bra kontrakt kan skrivas i de fall de används.

Det är på många sätt en seger för åkeribranschen, dels att vi lyckades få igenom ett bättre avtal än vi haft innan och att det dessutom värnar om våra chaufförers ofta påfrestande arbetsförhållanden. Dessutom är det väldigt positivt att det kunde lösas så snabbt, näringen behöver lastbilar på vägen, så enkelt är det.