Jul 05 2013

Nya lastbilar

Eftersom vår arbetsbelastning hela tiden ökar innebär det också att våra verktyg, våra lastbilar, behöver bli fler för att vi ska kunna ta hand om de olika beställningarna vi får. Som ni kanske redan förstått så är vi ett åkeri som värnar om det klimatsmarta och investerar därför i lösningar som gör att miljön påverkas så lite som möjligt av våra transporter.

Vi har därför köpt oss fem nya lastbilar som alla är producerade av Volvo. Volvo har utvecklat lastbilar som ska vara energieffektivare och minska utsläppet av växthusgaser. Detta är alltså hybridlastbilar! Hur häftigt låter inte det? Det var en minst sagt annorlunda känsla att köra dess för första gången men med tanke på vad de gör för vårt klimat känns varje mil vi transporterar saker som balsam för vår miljömedvetna själ.

De fem lastbilarna vi köpte är treaxliga med en totalvikt på 26 ton. En ytterligare fördel med dessa lastbilar är att de har ett system för återvinning av rörelseenergi, och kommer då att minska förbrukningen med 30 procent om man jämför med en vanlig diesellastbil. Hybrider har ni säkert hört talas om tidigare som personbilar och våra nya Volvolastbilar är precis som dem, en parallellhybrid. Det betyder då att en förbränningsmotor och en elmotor driver bilen samtidigt.

Det som är bra med elmotorn är att den ger full kraft direkt, medan en förbränningsmotor måste varva upp. Man startar därför lastbilen med hjälp av elmotorn. När man kommer upp i 20-30 kilometer i timmen börjar dieselmotorn hjälpa till.

Det är med andra ord spännande hur miljöutvecklingen i transportbranschen går framåt och vi är gärna en del av det nya, klimatsmarta sättet att föra fram gods på vägarna!